×

Blog

La pandèmia de la Covid-19: una revolució de l'aire interior?

 

Aire Limpio

Sense transmissió no hi ha pandèmia

Més de 300 milions de contagiats i 5 milions de morts. Les dades parlen per si soles. La Covid-19 no s'atura i continua fent estralls, ara amb la variant Omicron, arreu del món. Els nivells de vacunació a escala mundial no han estat uniformes ni amb la velocitat esperada i, en conseqüència, l'eliminació del virus està sent més difícil del que es preveia inicialment. Davant d'aquest context és inevitable preguntar-se: Què es podria haver fet per evitar la transmissió entenent que sense transmissió no hi ha pandèmia.

transmissió covid

Per tal de donar resposta a aquesta pregunta, Aire Limpio, empresa especialitzada en qualitat ambiental d'interiors, ha elaborat un informe en què s'evidencia, a través de diversos estudis d'enginyeria sobre malalties infeccioses, la importància de la qualitat de l'aire interior com a eina per reduir al màxim la transmissió del virus. A continuació us detallem les principals conclusions.

La transmissió aèria, un factor determinant

Tot i els dubtes inicials, finalment, tant l'OMS com el CDC americà (Center for Disease Control) han acceptat que el vector aeri és el predominant de la pandèmia. Amb aquesta afirmació es posa el focus, de manera molt clara, en la importància de la ventilació i la purificació o filtració de l'aire interior. En aquest sentit, durant els darrers mesos s'han realitzat molts estudis d'enginyeria sobre les malalties infeccioses amb anàlisis mecànics per entendre molt millor les dinàmiques de les pandèmies en els edificis. Uns estudis que han permès extreure unes conclusions molt significatives.

La gran majoria dels contagis s'han produït a molt curta distància i en espais interiors

D'acord amb la recent editorial "Indoor Air" (publicació que recull les principals conclusions de tots els estudis elaborats), les principals conclusions són les següents:
 
  • La gran majoria dels contagis s'han produït a molt curta distància
  • La gran majoria de les infeccions han tingut lloc dins dels edificis
  • El risc d'infectar-se a l'aire lliure és molt baix
  • La transmissió a llarga distància succeeix només ocasionalment


La capacitat de la ventilació per diluir contaminants

Un cop demostrat que la taxa de contagis s'origina majoritàriament en interiors s'arriba a una de les conclusions més importants de la pandèmia: la ventilació és el millor recurs per diluir contaminants. De fet, està demostrat que una persona respirant en un estat de calma pot emetre el seu flux fins a 1 metre de distància. Aquest flux d'un metre, quan arriba al carrer (on l'aire normalment està lliure de virus), és pràcticament insignificant, ja que el virus està diluït. Aquesta situació, en espais interiors, és totalment la contraria.


La importància de la qualitat de l'aire interior

qualitat aire interior

S'ha demostrat que en qualsevol entorn interior que estigui ben ventilat i amb l'aire tractat correctament, la concentració del virus en l'aire s'assimila al de l'ambient exterior. Per tant, en aquells interiors on hi hagi una bona qualitat de l'aire, les possibilitats de contagi poden ser tan baixes com les que trobem al carrer. El motiu és ben simple: en els edificis equipats amb sistemes de ventilació les possibilitats d'infecció a curta distància (short-range inhalation) disminueixen dràsticament, així com la disseminació per tot l'edifici, reduint també la transmissió a llarga distància (long range -inhalation).

Tot i que encara hi ha molt camí per recórrer perquè les actuals teories de Salut Pública tinguin més en compte el poder de la ventilació, el cert és que les conclusions actuals són molt clares en aquest sentit: una suficient ventilació amb un adequat sistema de filtratge d'aire en els edificis redueix els índexs d'infecció a nivells similars als de l'aire lliure, és a dir molt baixos.

A Cairó som plenament conscients de la importància d'aplicar mecanismes de ventilació en els espais interiors per reduir al màxim el risc de contagi i, per això, treballem en exclusiva a Andorra amb Aire Limpio, distribuint els seus productes arreu del país. Per a més informació, contacta amb nosaltres i t'assessorarem de forma personalitzada.

 

CAIRÓEXPRESS!

Fes la teva compra amb un sol dit! Sense fer cues!

01
DEMANAel producte que t'interesa a la nostra web, per email,telèfon o whatsapp.
01
CONFIRMAla compra, un cop validada.
03
RECULLla teva comanda a la nostra botiga, en format STOP & GO.