×

Blog

Consells per mantenir la seguretat elèctrica a casa

Foc en presa elèctrica de casa

La seguretat elèctrica a casa és fonamental per protegir la teva família i els teus béns de possibles accidents. Sovint, passem per alt la importància de mantenir els nostres sistemes elèctrics en bon estat, la qual cosa pot resultar en situacions perilloses. En aquest article, t'ofrim una guia completa amb consells pràctics per assegurar-te que el teu llar sigui un lloc segur en termes elèctrics.

1. Inspeccions elèctriques regulars

Realitzar inspeccions elèctriques regulars és essencial per detectar possibles problemes abans que es converteixin en perills. Contractar un electricista professional per revisar el sistema elèctric del teu llar de tant en tant pot prevenir incendis i altres accidents greus.

Com a norma general, hauries de realitzar una inspecció de les instal·lacions elèctriques del llar amb un electricista certificat cada 5 anys. A més, és recomanable fer una inspecció addicional si:

  • Compres una casa nova
  • Realitzes una renovació important
  • Experimentes problemes elèctrics freqüents

Aquest manteniment regular ajuda a prevenir problemes i assegura la seguretat del teu llar.

2. Ús adequat dels endolls

És important no sobrecarregar els endolls. Cada presa de corrent té un límit de capacitat, i sobrepassar-lo pot causar sobrecalenta-ment i, eventualment, incendis. Utilitza endolls múltiples amb protecció contra sobrecàrregues i evita connectar massa dispositius en una sola presa.

Per saber el límit de capacitat d'una presa de corrent i assegurar-te de no sobrecarregar-la, segueix aquests passos:

  1. Revisa la placa de identificació. Cada presa de corrent té una placa de identificació o etiqueta que indica la seva capacitat màxima en amperes (A). Aquesta informació sol estar gravada al davant o a la part posterior de l'endoll.
  2. Entén els valors comuns. En els llars, les preses de corrent estàndard generalment tenen una capacitat de:
     
    • 15 amperes per a circuits d'il·luminació i petits electrodomèstics.
    • 20 amperes per a circuits que alimenten grans electrodomèstics com rentadores o assecadores.
       
  3. Calcula el consum dels aparells elèctrics. Per assegurar-te de no sobrecarregar una presa, necessites calcular el consum total dels aparells elèctrics connectats. Aquí t'expliquem com fer-ho:
     
    1. Verifica la potència de cada aparell. Cada aparell elèctric té una etiqueta que indica la seva potència en watts (W). Suma la potència de tots els aparells que planejes connectar a la mateixa presa de corrent.
    2. Converteix la potència a amperes. Usa la fórmula:

      Amperes = Watts/Volts

      En la majoria dels llars, la tensió és de 120 volts. Per exemple, si tens dos aparells amb un consum total de 1800 watts, la corrent seria:

      Amperes = 1800 W / 120 V = 15 A

    3. Compara amb la capacitat de la presa. Assegura't que la suma total d'amperes no excedeixi la capacitat de la presa de corrent. En aquest exemple, 15 amperes està just en el límit d'una presa de 15 amperes, per la qual cosa seria millor connectar alguns dels aparells en una presa diferent o instal·lar una presa de 20 amperes.

3. Ús de protectors de sobretensió

Els protectors de sobretensió són dispositius essencials que protegeixen els teus aparells electrònics de pujades sobtades de tensió, que poden danyar equips costosos com televisors, ordinadors i electrodomèstics. Assegura't d'instal·lar aquests protectors en els punts crítics del teu llar.

Primer, has de triar el protector de sobretensió adequat segons les teves necessitats. Hi ha diferents tipus, incloent:

  • Regletes amb protector de sobretensió: ideals per a ordinadors, televisors i altres dispositius electrònics.
  • Protectors de sobretensió per a tota la casa: s'instal·len al quadre elèctric principal i protegeixen tots els circuits de l'habitatge.
  • Protectors específics per a grans electrodomèstics: com ara neveres o rentadores.

4. Cables en bon estat

Revisa regularment els cables elèctrics a casa teva per assegurar-te que no estiguin desgastats o danyats. Els cables pelats o trencats són un perill d'electrocució i d'incendi. Si trobes cables danyats, reemplaça'ls immediatament.

5. Precaució amb l'aigua

L'aigua i l'electricitat són una combinació perillosa. Evita el contacte d'aparells elèctrics amb aigua i mantingues els dispositius elèctrics lluny de zones humides com banys i cuines. Si un aparell es mulla, desconnecta'l immediatament i no l'utilitzis fins que estigui completament sec i revisat per un professional.

Encara que aquest consell és ben conegut per tothom, sovint baixem la guàrdia quan es tracta d'escoltar música al bany. Ja sigui mitjançant una ràdio convencional o a través de dispositius mòbils connectats a la corrent per no quedar-nos sense bateria, acostumem a tenir aquests dispositius connectats mentre ens banyem, i hem de tenir molta cura.

Si fas servir dispositius mòbils, una solució podria ser l'ús d'altaveus connectats per bluetooth, de manera que el dispositiu connectat podria romandre fora del bany.

6. Educació sobre seguretat elèctrica

nen jugant amb endolls i cables elèctricsÉs crucial que tots els membres de la família, especialment els nens, estiguin informats sobre els perills de l'electricitat i com evitar-los. Ensenya als nens a no jugar amb endolls, cables o aparells elèctrics i a no utilitzar dispositius elèctrics a prop de l'aigua.

7. Instal·lació adequada d'aparells elèctrics

Quan instal·lis nous aparells elèctrics, assegura't de seguir les instruccions del fabricant i, si és necessari, contracta un professional per realitzar la instal·lació. Això és especialment important per a aparells grans com forns, rentadores i sistemes de calefacció.

8. Ús d'equips de seguretat

Instal·la detectores de fum i monòxid de carboni a casa teva i verifica regularment el seu funcionament. Aquests dispositius poden salvar vides en alertar-te de possibles incendis o fugides de gas. Assegura't que les bateries estiguin sempre carregades i reemplaça-les segons les indicacions del fabricant.

9. Manteniment d'electrodomèstics

El manteniment regular dels electrodomèstics pot prevenir molts problemes elèctrics. Neteja i revisa els teus electrodomèstics periòdicament per assegurar-te que funcionin correctament i no presentin riscos. Desconnecta els aparells quan no els estiguis utilitzant per evitar sobrecalents.

10. Coneixement del quadre elèctric

Familiaritza't amb el quadre elèctric de casa teva. Aprèn a identificar i manejar els interruptors de circuit i els fusibles. En cas d'una emergència elèctrica, com un curt circuit, saber com tallar el subministrament elèctric ràpidament pot ser crucial.

11. Contractar un electricista certificat

Inspecció elèctrica d'un electricista certificatPer a qualsevol treball elèctric complex, sempre és millor contractar un electricista certificat. Intentar fer reparacions elèctriques per tu mateix sense el coneixement adequat pot ser extremadament perillós. Els professionals tenen la formació i les eines necessàries per realitzar el treball de manera segura i eficient.

12. Actualització del sistema elèctric

Si vius en una casa antiga, considera la possibilitat d'actualitzar el sistema elèctric. Els sistemes antics poden no estar dissenyats per manejar la càrrega elèctrica dels electrodomèstics moderns i poden presentar riscos significatius de seguretat. Un electricista pot avaluar el teu sistema i recomanar les actualitzacions necessàries.

13. Ús de làmpades i bombetes adequades

Utilitza làmpades i bombetes adequades per a cada tipus de làmpada o artefacte d'il·luminació. No excedeixis la potència recomanada, ja que això pot causar sobrecalentament. A més, assegura't que les bombetes estiguin ben instal·lades i ajustades.

14. Evitar l'ús de cables d'extensió permanents

Els cables d'extensió estan dissenyats per a un ús temporal. L'ús permanent de cables d'extensió pot ser perillós i provocar sobrecàrregues elèctriques. Si necessites més endolls, és millor instal·lar preses addicionals.

15. Revisió d'interruptors i endolls calents

Si notes que els interruptors o endolls estan calents al tacte, això pot ser un senyal d'un problema elèctric. Desconnecta qualsevol aparell connectat i contacta un electricista per revisar el problema.

Conclusió

Mantenir la seguretat elèctrica a casa és una responsabilitat crucial que no s'ha de prendre a la lleugera. Seguint aquests consells, pots reduir significativament el risc d'accidents elèctrics i protegir la teva família i llar.

Recorda que la prevenció i el manteniment regular són les claus per assegurar un entorn segur. Sempre consulta professionals per a qualsevol dubte o treball elèctric complex i mantingues-te informat sobre les millors pràctiques de seguretat elèctrica.

CAIRÓEXPRESS!

Fes la teva compra amb un sol dit! Sense fer cues!

01
DEMANAel producte que t'interesa a la nostra web, per email,telèfon o whatsapp.
01
CONFIRMAla compra, un cop validada.
03
RECULLla teva comanda a la nostra botiga, en format STOP & GO.