Guia per escollir l’extractor d’aire més adequat per a la teva llar

Sigui a la cuina o al bany, per mantenir les estances netes, sense males olors i lliures de la proliferació de bacteris és essencial disposar d’extractors d’aire i sistemes de ventilació que s’adeqüin a les dimensions i necessitats de l’espai. Marques com Soler & Palau ofereixen un catàleg amb sistemes de ventilació moderns que s’activen amb l’interruptor de la llum o automàticament per sensors de moviment i d’humitat, assegurant un rendiment òptim i sempre sense sorolls que ens molestin. Si estàs pensant a instal·lar un extractor d’aire a casa teva, però no saps exactament quin és el més indicat, en el següent article t’explicarem tot el que necessites saber sobre els nous sistemes de ventilació domèstics.

Per què és important instal·lar un extractor d’aire a la cuina i al bany?

extractors i sistemes de ventilació

D’acord amb l’activitat que es duu a terme a la cuina i al bany, incloure un extractor d’aire és imprescindible per garantir una correcta ventilació, ja que a més de les olors, s’acostuma a alliberar vapor d’aigua de la dutxa o mentre es cuina. Així, a través d’un correcte sistema de ventilació, el vapor i la humitat s’elimina de l’estança, evitant l’aparició de floridures i mantenint l’habitació neta durant més temps. A més,  s’ha de tenir en compte que la humitat i l’aparició de floridures poden comportar danys importants en el mobiliari de la teva llar, a les parets, al sostre i a terra, així com efectes negatius per a la salut de les persones. Per tots aquests motius, els extractors d’aire són un element que s’ha de tenir molt en compte a l’hora de definir el disseny d’una cuina o d’un bany.

Quins són els tipus d’extractors d’aire que podem trobar en el mercat?

tipus d'extractor

Els extractors d’aire s’acostumen a instal·lar al sostre de la cuina o el bany, però en el cas d’aquest últim, per motius de seguretat, no s’aconsella situar-los damunt de la dutxa. Tanmateix,  i tenint en compte que els extractors es distingeixen també per la potència d’absorció de l’aire i pel seu sistema de funcionament, podem definir dos tipus:

  • Extractors axials: Són els més indicats per a conductes de ventilació reduïts, que expulsen l’aire i la humitat a través del moviment de la seva hèlix. 
  • Extractors centrífugs: Estan pensats per utilitzar-se en conductes de ventilació amplis de fins a 50 cm.

D’altra banda, dins el catàleg d’extractors d’aire podem trobar articles amb diferents models de funcionament, que varien en el seu preu d’acord amb la tecnologia que utilitzen. D’aquest manera, tenim l’opció d’instal·lar extractors manuals, que s’activen en el moment que premem l’interruptor de les llums; extractors amb sensors de moviment i d’humitat, i extractors que es poden programar a través d’un temporitzador.

Què hem de tenir en compte per  escollir l’extractor d’aire adequat?

extractors i sistemes de ventilació

Les últimes novetats en sistemes de ventilació per a la llar ofereixen un rendiment idoni tant a la cuina com al bany, filtrant l’aire del seu interior d’acord amb l’eficiència energètica EC. Soler & Palau és una de les firmes que aposta per l’estalvi de consum energètic, sense renunciar a la qualitat dels seus sistemes de ventilació, juntament amb una gran durabilitat. En aquest sentit, l‘usuari també ha de valorar el soroll que produeix el motor de l’extractor, encara que actualment acostumen a equipar components i materials que redueixen l’entrega de decibels en comparació a productes fabricats anteriorment.

Així doncs, el silenci és un factor important a l’hora  d’instal·lar un sistema de ventilació per a la llar, però hem de tenir en compte que els seus components també necessiten un manteniment periòdic, que pot ser realitzat pel mateix usuari. En definitiva, amb accions tan senzilles com mantenir l’hèlix del ventilador lliure de pols o canviar els coixinets que permeten el seu rodament, no només evitarem sorolls molestos sinó que també prolongarem la seva útil.